top of page

Body Awareness

Nærvær

Body awareness er det kropslige nærvær, der opstår, når vi er bevidste om, hvordan vores krop bevæger sig. Det kan være bevægelse i en dans, eller når vi bevæger os sammen med eller oppe på en hest. Nærværet kan give os følelsen af at være i kontakt med os selv og vores omgivelserne, hvilket heste ofte bliver tiltrukket af. Bevægelse er med til at skabe en vej ned i kroppen, det "connecter" både mennesker imellem og samspillet mellem hest og menneske. Det styrker vores motorik og evne til at bevare roen.

_S5A9488.jpg
DHE_2013_4357.jpg

Jeg gør brug af mine bevægelseskompetencer fra gymnastik, yoga og dans, når jeg underviser hestemennesker i, at mærke det kropssprog de signalerer til heste. Bevægelse kan hjælpe os til at blive opmærksomme på spændinger, og det bevægelsesrepertoire vi har til rådighed i en given situation. Det udvikler vores evne til at fornemme rum, retning og energi, samtidig med at det har en "connectende" effekt. Når jeg indrager body awareness i min undervisning, består det fx af vejrtrækningsteknikker og forskellige øvelser med bevægelse, dans, yoga og meditation. Vi leger med føre-,  kontakt- og "scanne-øvelser", hvor vi går ind og mærker, hvor kroppen har blokeringer eller spændinger. Øvelserne foregår både med og uden hest.

Min passion, for at bruge dans og bevægelse sammen med heste, blev i 2006 til showtruppen "The Equidancers". Jeg stiftede gruppen sammen med bl.a. Tabita Cramers, Helle Knudsen og Jasmin Schacht, der alle var professionelle hesteinstruktører, og som på hver deres måde havde bevægelseserfaring i forhold til ridning og anden kommunikation med heste. Vi udførte forskellige shows rundt omkring i Danmark med mange forskellige temaer. De mest mindeværdige var nok "Indianer-temaet" på Kragerup Gods, "Soldansen" udført i Ridehuset i Aarhus og "Riders of the Mist" fremvist på Vilhelmsborg. Fælles for alle præsentationer var sammensmeltningen via bevægelse mellem dansere og heste.

38581_1473680114934_1021604698_31402530_
_S5A9452.jpg

Efter vores sidste show i 2010 lavede jeg adskillige showinspirerede indlag i forbindelse med DHE træf. Særligt mine indslag med Katrine Buur til inspirationsaften i 2013 og senere i 2017, hvor også Mikael Hedegaard og Freja Kristiansen var medvirkende, havde en særlig plads i mit "Zen hjerte". Her fik vi virkelig lov at vise noget af det, vi elsker at gøre sammen med heste.

Det kropsnærvær, det kræver, at bevare roen sammen med heste eller det at huske et program, kan trænes. Jo mere man går på opdagelse i en øvelse, jo mere kropslig integreret bliver den. Det er en del af den forberedelse, man kan gøre sig, hvis man gerne vil have en god oplevelse til et stævne eller til en anden form for "præsentation" af noget arbejde, man har lavet. Jeg sætter selv en stor ære i at få lov til at dele noget af mit arbejde med heste frem. Det kan måske inspirere andre til at gøre noget lignede med deres hest, ligesom der tilbage i 90'erne var nogle, der viste mig en anden tilgang til heste, end den jeg kendte fra rideskolen.

_S5A9404.jpg

Inspirationsaften til DHE træf 2013

Rytter: Katrine Buur

Danser: Katja Døi

Hest: Flugfaxi

Inspirationsaften til DHE træf 2017

Rytter: Katrine Buur
Dansere: Katja Døi og Mikael Hedegaard

Sang: Freja Kristiansen

Hest: Idunn

bottom of page