top of page

Undervisning

Godt Horsemanship

Jeg værner om det gode horsemanship, hvilket for mig er meget mere end blot hestetræning. De grundlæggende forhold for hesten i stald og på fold skal være tilpasset hestens behov. Foder, hov- og tandpleje bør ligeledes være en naturlig del af det at holde hest, ligesom udstyr skal være tilpasset korrekt. Hele den daglige håndtering af hesten skal foregå roligt og sikkert. Netop sidstnævnte del kan trænes, særligt når de øvrige ting er i orden. Ved at arbejde med flere forskellige øvelser fra jorden af, måske med elementer fra løsarbejde, trailerlæsning og akademisk dressur, kan du danne et godt samlet fundament i hestens uddannelse! Træningen bliver afvekslende og giver en manøvredygtig, fysisk og mental stærk hest.

 

Den undervisning, du får hos mig, er helhedsorienteret. Det betyder, at metoderne hver for sig er afhængig af de andre "brikkers" grundighed. Selvom man "bare" er turrytter, så vil sikkerheden og den bløde kontakt kunne forbedres, hvis man jævnligt laver jordarbejde og basisøvelserne fra den akademiske dressur. Som aktiv stævnerytter, vil du og hesten have stor gavn af, at trailerlæsningen foregår roligt og uproblematisk, således at I kan bruge energien, når I skal på banen. Det ene udelukker ikke det andet - tværtimod - og vi kan sagtens gøre brug af værktøjer fra forskellige metoder, uden at det forhindrer os i, at gøre det vi brænder allermest for sammen med heste.

IMG_3290.JPG

Min vision handler om, at det skal være sjovt og sikkert at være sammen med heste. For mig starter den gode kommunikation fra jorden, og det er mit inderlige ønske at lære hestemennesker, hvordan man oprigtigt og kærligt kommunikerer med heste derfra. Det må ikke være en sikkerhedsvest og antallet af hjælpetøjler, der afgører, om man får en sikker ridetur eller ej! En sikkerhedsvest og en ridehjelm er et glimrende supplement, for at passe på sig selv, men det må aldrig erstatte en sikker kommunikation med hesten! For mig er det vigtigt, at heste gennemgår en grundig uddannelse fra jorden af, så den er tryg ved at stå stille på staldgangen, under opsadling, når vi stiger op, mens vi sidder på den, når vi står med hesten i et reb, og når vi åbner og lukker bagbommen i traileren. Hvis alle heste kunne dette, ville der ikke ske så mange uheld. Det kræver viden og øvelse, at nå dertil, og jeg håber min undervisning kan bidrage!

 

Min vision handler også om at skabe bedre balance mellem ambitioner og det "at være med heste". For nogle er det motiverende at have noget at træne frem imod, mens det for andre er direkte angstprovokerende og hæmmer deres samspil med hesten negativt. Det er en balancegang, og min erfaring er, at vi alle har brug for lidt af begge dele. Afhængig af, hvordan man har det indeni i en given periode, kan det nogle gange være vigtigere at gå "offline" og smide alle ambitioner langt væk. Andre gange kan et lille mål, være det der driver samarbejdet i en positiv retning.

 

Jeg synes ikke, det behøver at handle om at nå noget specielt, men jeg oplever gang på gang, at når man finder motivationen og roen ved at træne, så kommer fremskridtene helt af sig selv. Samarbejdet med hesten bliver simpelthen mere harmonisk, når man har en kurs, og når man tør tro på det, man laver. Det handler om, at finde den der indre ro og passion til virkelig at gå i dybden med træningen, simpelthen fordi man ikke kan lade være! Vi skal finde den indre drivkraft til at gøre det, der giver os glæde sammen med heste.

 

Jeg ønsker at gøre mine elever nysgerrige på detaljerne. Det, at give sig god tid til den lidt nørdede basistræning, giver så meget igen, specielt når man har heste med særlige behov. Gennem jordarbejde udvikler vi en god timing, og vi lærer at læse hestens nuancerede kropssprog. Samtidig uddannes hesten til at forstå vores signaler, så vi undgår at blive rendt ned.​​​​​​​​​​​​​​​ Vi skal blive bedre til at se og lytte til hesten, og tilpasse træningen, så hesten oplever mindst mulig stress.

Min værktøjskasse er fyldt med enkle og brugbare teknikker, som alle kan lære at bruge. Adfærdsproblemer bør i større grad forebygges. Vejen frem er forskellige fra hest til hest og fra rytter til rytter. Alle har hver deres måde at se verden på, så jeg tilpasser processen ud fra den enkelte ekvipage. For mig er det en ære, at få lov at være en del af andres udvikling og rejse sammen med deres hest.

Min vision

- find din indre motiovation

katja_katrine_juli2016_4765.jpg
bottom of page