Ridning

Du kan få undervisning i mange forskellige typer af ridning hos mig. Jeg går ind for at bruge hesten på mange forskellige måder, da det er med til at sikre en langtidsholdbar hest.

Akademisk dressur

Akademisk dressur er suverænt den træningsmetode, jeg har de aller bedste erfaringer med, når det gælder hestens fysik! For mig er det en slags "heste-yoga", der øger ridekvaliteten og højner chancerne for en sund ridehest i mange år.

Rytteren har også stor gevinst ved denne slags dressurarbejde, fordi sædet uddannes grundigt til at mærke, hvilket moment man befinder sig i og derved kan give signal til hesten på de rigtige tidspunkter. Udfordringen i dette arbejde er, at rytteren ofte skal lære dette på en hest, der ikke er særlig "skolet". En skolet hest er i min optik en hest, der kan rides roligt på hele banen i alle gangarter. Det er en hest, der i nogen grad kan samles, og som besidder alle sidebevægelser dvs versader og traversader i skridt og trav fra ryggen og fra jorden af. Hvor mange ryttere har lige sådan en hest?! Det har næsten ingen af de elever, der kommer til mig, og kan du se dig selv i dette, så er du kommet til den helt rette! Jeg har ingen forventninger om, at du kan ride på hele banen eller kan ride i alle gangarter, men jeg sætter stor ære i at lære dig det.

 

De uskolede heste, mange af os rider på, har ofte lært at ignorere de mange signaler, vores sæde kommer med. Det gør det udfordrende for rytteren at mærke, om det man gjorde var rigtigt signaleret. Læreprocessen, når tingene ikke bliver serveret, er fantastisk, og det er en af mine spidskompetencer, at uddanne netop denne slags ekvipager!


Som rytter vil du i min undervisning lære at ride hesten i alle 3 gangearter i roligt tempo på hele banen og i skoven. Du vil lære, hvordan du mærker sædets bevægelser, dvs mærke hestens brystkasserotation og hvornår hvilket ben er i luften hvornår. Ud fra denne viden uddannes du til at give de ridemæssige signaler på de rigtige tidspunkter, så det let og fint kan guide hesten ind og ud af sidebevægelser, op og ned i tempo og gennem frem og tilbage i overgange mellem dette.

Sæde

Præcitionsridning

Præcitionsridning handler om at kunne ride hesten præcist uden fokus på korrekt biomekanisk bevægelse. Det handler om ekvipagens evne til at navigerer sikkert for bløde hjælpere. Man træner i alle gangarter, hvis muligt, og man kan lave øvelser rundt om markeringer eller over, under eller imellem forhindringer. Det er basisøvelser, der giver en god stabil ridehest, og øvelser der er fremragende i tilridningsprocesser. Når hesten kan føres rundt på hele banen i et roligt tempo i alle gangarter, giver det for alvor mening at påbegynde dressurarbejdet. Det gør jeg i den rækkefølge, fordi en ung hest kan blive frustreret over de mange signaler dressuren indeholder, fx signaler fra tøjler og sæde, og ønskerne om en specifik form samt bæring.

Tilridning

Hvis jeg tilrider en hest, indlærer jeg alle tøjlessignaler fra jorden af! Hesten kommer til at kende fremad signal og stoppe signal både fra både skridt og fra trav, mens jeg går ved dens side. Desuden gennemgår jeg en lang række tilvænning og miljøtræning fra jorden af, så hesten bliver dus med udstyret, pisken, bevægelser og lyde. Jeg longerer også hesten en del både med og uden sadel på. Det er vigtigt for mig, at jeg kan"trykke på speederen", uden at hesten tænder fuldstændig af. Når jeg stille og roligt kan styre hestens gangarter og tempo, samt stoppe den og få den til at stå stille på longen, så er det min erfaring, at jeg også altid kan det, når jeg sidder på den.

For det fleste heste i en tilridningsproces er det også gavnligt at påbegynde den akademiske uddannelse fra jorden af. Det løsgørende arbejde gør hesten afslappet, rolig og tryg for de signaler og tryk, der kommer fra udstyret på dens hoved, og det giver en afbalanceret, sikker og rolig ridehest, når den er tryg ved dette.

Turridning

Inden jeg rider ud i verden, er det en god ide, at hesten kan rides i skridt, trav og gallop på en bane. Den skal kunne stoppe, gå baglæns og stå stille mindst 5 sekunder, før man rider uden for et lukket område.

Din evne til i god tid at læse situationer, der kan blive farlige eller unødvendigt stressende, er vigtig, så du kan gøre det der skal til for at passe på hesten og dig selv. Hvis hesten er svær at stoppe derhjemme i vante og rolige omgivelser, så lad være med at ride ud, for bliver hesten forskrækket og løber frem, vil du helt sikkert også få problemer her. Sikkerhed frem for alt, og er du nødt til at stige af din hest, for at passere noget, så gør det. Det handler ikke om "at lade hesten bestemme", men om at gøre det, der er nødvendigt, for at I kommer sikkert rundt i verden. Som rytter skal du kende både hestens og dine egne begrænsninger, og vide med sig selv, at man har uddannet hesten så godt man kunne derhjemme. Hvis man regner med bare at kunne fikse ting der derhjemme er et problem så er man dumdristig. Nogle heste lærer dog bedre på skovtur fx isheste der ofte ikke synes det giver så meget mening at ride rundt i ring på en bane.

før man fx rider alene i skoven eller deltager i et arrangement med fremmede heste.

 

Ridning uden bid eller i cordeo

For at ride sikkert på sin hest, må man give den en god grunduddannelse. Det gælder uanset hvilken optømring man rider med - med og uden bid eller med og uden hovedtøj. Hvis man bare sætter sig op og håber på det bedste, er man dumdristig. Det skal ikke være et tilfælde, om man kan stoppe sin hest eller ej, men når det er sagt, så har jeg selv som ung, gjort dumdristige ting - altså sprunget op på heste, der ikke var tilredet eller sat i galop på en hest uden udstyr på folden med resten af flokken buldrende om ørerne. Når man er ung, tænker man ikke så meget over konsekvenserne, og jeg vil vove og påstå, at det ofte også derfor går godt! Når man ikke frygter noget og bare nyder øjeblikket, slapper man af. Så slapper hesten af, og så sker ulykkerne sjældent! Kombinationen mellem det at slappe af, at have den her "ungdomsspirrit" og det at give sin hest en god forståelse for signaler på hovedet giver et rigtig godt fundament, for at få en god og sikker ridetur uanset hvilket slags udstyr man benytter! Man kan indlære alle signaler fra jorden af, som man er sikker på at de virker, når man sætter sig op. Derfor er jordarbejde et genialt værktøj, for det danner hele det fælles alfabet, så du og hesten kan forstå hinanden.

For mig er det i virkeligheden underordnet, hvilken type af udstyr du bruger, bare det passer til hesten, og bare du ved, hvordan det bruges korrekt. Der er stor forskel på, hvordan man bruger en hackamore og en sidepull, ligesom der også er forskel på, hvordan et kandar og et almindeligt trensebid virker. Først og fremmest handler det om hånden der føre! Du kan lave lige så meget skade med en sidepull som med et kandar! Hesten skal lære mange af de samme ting uanset, hvad du vælger. Den skal uddannes til at forstå, hvordan den kan give fint efter på signalerne du kommer med.