top of page

Akademisk dressur

Yoga for heste

Akademisk dressur er suverænt den træningsmetode, der giver de bedst tænkelige forudsætninger for en langtidsholdbarhed hest! For mig er det en slags "heste-yoga", fordi bevægelserne er rolige og velovervejede gennem hele uddannelsen. Det øger ganske enkelt styrke, balance og smidighed, ligesom yoga gør det for mennesker.

_MG_8593.jpg
551237_237395719746704_802192474_n.jpg

Som barn startede jeg på en traditionel rideskole, og dengang gjorde jeg bare, som ridelæren sagde. Jeg fik ingen teoretisk forklaring på, hvad øvelserne skulle gøre godt for, og jeg stillede aldrig spørgsmålstegn ved noget. I 2002 støtte jeg første gang på den akademiske ridekunst, og en hel ny verden af viden åbnede sig for mig. Nu blev der pludselig sat forklaringer på alle dressurøvelserne. Jeg forstod vigtigheden i sidebevægelser og timingen i, hvornår et signal skulle gives i forhold til bevægelsesmomentet. Jeg kunne i højere grad fremme hestens naturlige bevægelsesmønster, og det lærte mig, at alle øvelser har en fysiologisk logisk forklaring. Hesten skulle ikke være pakket ind i jernsko, gamacher og hjælpetøjler for at blive dygtig - tværtimod!

 

Det var enormt tilfredsstillende at få undervisning på den her måde, og det hjalp mig til at blive en langt mere harmonisk og balanceret rytter. Denne form for dressur er til for hestens skyld, og det er således ikke nødvendigt at have en godt bygget hest, for at kunne komme langt i uddannelsen.

Selvom man ikke har interesse i at fordybe sig i dressurarbejdet ”på fuld tid”, vil de løsgørende og styrkende basisøvelser altid gavne hestens krop. Den bliver både smidig, stærk og langt mere styrbar, fordi styrbarhed ikke kun er et spørgsmål om at gå til højre og venstre, men i høj grad også at kunne bibeholde balance og respondere blødt på et signal.

​

Uddannelsen starter typisk fra jorden af. Små ponyer, som ikke kan rides på grund af deres størrelse, eller heste med skader har dermed også muligheden for at blive smidige og stærke. Uanset race, alder eller størrelse kan den akademiske dressur komme alle heste til gavn. Øvelserne kan udføres på lange liner, for hånd, på longen og selvfølgelig under rytter. Sidebevægelserne versade og traversade indlæres allerede i begyndelsen af uddannelsen, da de danner fundamentet for det samlende arbejde.

webfil-3582.jpg
VIGTIG 1.JPG

Den akademiske dressur inviterer også til en indre udvikling. Du lærer at mærke din egen krop, dit sind og dine spændinger. Jeg benytter elementer fra dans og yoga til at udvikle bevægelsesnærvær i forhold til fornemmelsen af rum, retning, sæde og tyngdepunkt.

​

Sædets uddannelse har en central rolle. Al primær kommunikation forgår her, og det kræver, at vi virkelig mærker, føler og sanser, hvad der sker under os. Den kropsbevidsthed, vi har til rådighed, er vort "talerør" ned i hesten, og spænder vi eller sidder skævt, forplanter det sig direkte ned i hestens krop.

Læreprocessen i at mærke sædet er fantastisk spændende. Du lærer at følge hestens bevægelse, mærke dens brystkasserotation, og hvornår hvilket hesteben er i luften hvornår. Ud fra denne viden kan vi balancere hestens krop og give signalerne mere hensigtsmæssigt. Det øger bevægelseskvaliteten og harmonien, uanset om du vil guide hesten ind og ud af sidebevægelser, op og ned i tempo eller ud og ind ad overgange.

​

Den akademiske dressur er som en slags nørdet meditationsform. Den skaber ro, styrke, nærvær og balance hos både hest og menneske, og det er min erfaring, at alle hesteracer trives med det.

webfil-3604.jpg
bottom of page