Akademisk dressur

Den akademiske dressur blev i gamle dage brugt som en grundig måde at uddanne heste på, der senere skulle bære en rytter i krig. Det var vigtigt at skabe en langtidsholdbar hest, der var lydhør for alle hjælperne, og som var smidig og stærk. Hesten skulle kunne rides på en hånd, således at rytteren kunne føre sit våben i den anden. Øvelser så som terre à terre og kapriole gjorde hesten særdeles flytbar og kampdygtig, men krævede samtidig en lang og grundig uddannelse.

I dag slipper vores heste for at deltage i krig, men selve træningsmetoden er stadig særdeles gavnlig for hestens fysik. Man kan kalde det "heste-yoga". Denne form for dressur er til for hestens skyld, og det er således ikke nødvendigt at have en godt bygget hest, før end dressuren kan praktiseres. For mit eget vedkommende har jeg benyttet mig af denne dressurform siden år 2002. Jeg har besøgt adskillige instruktører indenfor feltet, og har imellem disse besøg dygtiggjort mig gennem årelange selvstudier. Den akademiske dressur er mig uundværlig, og har ændret facon på mine heste radikalt! Selvom man ikke har interesse i at fordybe sig i dressurarbejdet ”på fuld tid”, vil de løsgørende og styrkende basisøvelser altid fremme en langtidsholdbar hest.

Træningen starter typisk fra jorden af, hvilket også er en fornuftig løsning i forbindelse med genoptræning. Små ponyer, som ikke kan rides på grund af størrelsen, har dermed også muligheden for at blive smidige og stærke. Uanset race, alder eller størrelse kan træningsformen komme alle heste til gode. Øvelserne kan udføres på lange liner, for hånd, på longen og selvfølgelig under rytter for de heste, der kan klare dette. Øvelser som versade og traversade indlæres allerede i begyndelsen af denne uddannelse.

Den akademiske dressur inviterer også til en indre udvikling. Du lærer at mærke din egen krop, dit sind og dine spændinger. Elementer fra dans, som du ofte vil støde på på mine kurser, kan udvikle dit bevægelsesregister, således at du uddanner dit sæde og din fornemmelse for rum, retning og tyngdepunkt uden at du reelt sidder på hesten.

Den akademiske dressur er både sjovt og nørdet. Det skaber ro og styrker på samme tid, og det er min erfaring, at alle racer trives med det.
På videoen herunder ses skift mellem sidebevægelserne versade og traversade, renver og kontraversade. Fokus på dette videoklip er at kunne lave øvelsesskift roligt og blødt.