top of page

Zentaur som symbol

"Zentaur" er det tyske ord for kentaur. Kentauren er et fabeldyr fra den græske mytologi og er halvt menneske og halv hest. Nogen fortæller om, at menneskedelen symboliserer tænkeevnen, mens hestekroppen er den instinktive bevidsthed. Kentauren ses typisk med bue og pil som et symbol på sin målrettethed, og den er ofte illustration for stjernetegnet skytten, som jeg er født i.

For mig symboliserer "Zentaur" samhørighed, harmoni og balance mellem to væsner. Ordet "Zen" stammer fra en meditationsform, hvor man har stor opmærksomhed på åndedrættet og det nærvær, der skabes herved. Oplevelsen af "Zen" i sammenværdet med heste er også helt specielt! Man oplever det, der sker omkring sig her og nu med stort nærvær, og man er et med sig selv, sin hest og sine omgivelser.

Logo_edited.png
_S5A3696-Edit.jpg

Heste foretrækker at være sammen med mennesker, der er nærværende, og som trækker vejret roligt og rytmisk. Fra naturens side reagerer heste instinktivt, hvis åndedrættet ændres i individerne omkring dem. Det har derfor også en afslappende effekt på hesten, hvis man er i stand til at trække vejret roligt og dybt. Sidegevinsten ved dette åndedræt er, at man hviler langt bedre i det, man foretager sig, uanset om man deltager i konkurrencer eller rider en tur. Ændringer i omgivelserne kan ændre vejrtrækningen. Det mærker heste, og det er derfor en god øvelse at prøve at opdage, når tanker og åndedræt "er på afveje", så man kan bringe det i balance igen.

En vigtig pointe er, at det ikke handler om at have det helt perfekte åndedræt og den helt perfekte harmoniske kontakt med hesten hele tiden! Det, der er vigtigt, er, at man kan bringe det mistede retur via den rolige vejrtrækning og det "overbærende mindset". Dermed genskabes balancen i kommunikationen med hesten. Jo oftere du falder ud af dit nærvær, og opdager det, og bringer det retur, jo mere øvelser får du i det, og jo kortere tid ad gangen vil du miste det. Det er blandt andet denne evne, som sætter kronen på værket i samspillet med hesten. Det er det, der giver oplevelsen af "Zen", og det er det, der sker, når "Zen tar' over".

bottom of page